I veckan lyssnade jag på Vadim Feldmans mycket insiktsfulla föredrag “Så skapar du ett högpresterande team“. Vadim presenterade en intressant modell som innehåller följande steg:

  1. Syfte   Börja med att definiera mål och syfte för teamet och förankra det hos medlemmarna
  2. Kultur – Främja en kultur som bidrar till att medlemmarna känner sig delaktiga
  3. Organisation – Se till att kontexten och miljön bidrar till att främja kulturen och samarbetet
  4. Metod – Välj metoder som fungerar i er kultur och organisation
  5. Resultat – Analysera resultatet och och se om det går i linje med Syftet

Men vad är då mitt problem?

Föredraget av Vadim var verkligen lysande! Det har har jag verkligen inget problem med. Tvärtom, jag tycker verkligen Vadim har lyckats konkretisera och förmedla ett budskap jag själv predikat i många år. Det jag däremot har problem med är termen Högpresterande Team:

  • Den antyder att det bara finns två sorters team: Högpresterande och Lågpresterande.
  • Den antyder också att det är ett statiskt tillstånd teamet befinner sig i.
  • Dessutom har det en lite dålig klang. Det låter som en floskel som man slänger sig med för att man tror det låter bra.

Vad är då ett högpresterande team?

Ett Högpresterande Team har nått Steg IV i IMGD-modellen, vilket de flesta team kan göra efter ett antal månaders fokuserat arbete. Dock når bara ca 15 procent av alla uppmätta grupper dit på egen hand. [www.skillnad.se]
Även om begreppet är vedertaget, så gillar jag det inte. Jag tycker det är bättre att tala om Team som fungerar riktigt bra. Eller ännu hellre Team som fungerar bättre och bättre! För då slipper vi dels floskelvarningen, och dels antyder vi att det är inte något statiskt tillstånd teamet befinner sig i.

Team som presterar högre och högre

Även om jag inte gillar begreppet Högpresterande Team, så älskar jag när jag får bidra till att ett team presterar högre och högre!
Jag tror på ständig förbättring. Jag tror på att ständigt befinna sig i rörelse. Jag tror att genom att ständigt lära sig av sina misstag så kan teamet hela tiden bli bättre och bättre, och prestera högre och högre.