Hur bra är bra?
Hur mäter man hur bra något är? Eller hur stort något är? I kvällens workshop jag gav på LU Open pratade vi om estimering; Hur man kan mäta storleken på User Stories med Story Points, och att det är ett relativt mått. En story på 8 poäng är större än en story på 5 poäng, men inte riktigt dubbelt så stor. Story points betyder ingenting i sig själv! Det är först när man har något att jämföra med som poängen blir meningsfull. Jag gillar det här sättet att tänka! Att man jämför en sak med något annat.

Jag brukar alltid avsluta mina workshops med att deltagarna får ge feedback på innehållet och genomförandet av workshopen. Jag älskar feedback! Både positiv och negativ. Eftersom detta är en serie av workshops så lät jag deltagarna jämföra dagens workshop med förra veckans. Den här gången fick snabbt och enkelt sätta en markering längs en linje på whiteboarden, (där jag märkt mitten med ett blått litet streck). De skulle markera vad de tyckte om helhetsintrycket. Ju längre till höger, desto bättre var det jämfört med förra gången. (Och ju längre till vänster, ju sämre var det jämfört förra gången.)

feedback

Av bilden att döma så var antingen dagens workshop riktigt bra, eller gjorde jag ingen succé workshop förra veckan!?

Det är ointressant att fråga om de tyckte workshopen var bra! För vad betyder bra? Bra jämfört med vad?

Då är det mycket mer intressant att se om man har lyckats förbättra det som inte fungerade så bra förra gången.